Raskaus ja ystävyyssuhteet

Applikaatiossa, jota käytän raskauden seurantaan, oli toissa aamuna juttu raskaudesta ja ystävyyssuhteista. Jutussa korostettiinkin, sitä, miten raskaus voi muuttaa ystävyyssuhteita. Sanoisin tällä kokemuksella, mitä tähän saakka on kertynyt odottaessa, että raskaus vaikuttaa jollain lailla ihan jokaiseen suhteeseen. Ja sehän onkin ihan selvää, onhan raskaus merkittävä asia ihmisen elämässä ja vaikuttaa koko arkeen ja kaikkeen tulevaisuudessakin.

Raskaus ja ystävyyssuhteet

Raskaus ja lapset yhdistää

Useammin omalla kohdalla on muutosta tapahtunut positiiviseen suuntaan. Muutaman ystävän kanssa ystävyyssuhde on tiivistynyt entisestään, tämä on tosin edellyttänyt toisen osapuolen kiinnostusta aiheeseen. Raskaus kun on hyvin merkittävä osa omaa arkea nykyään. Toisen pitää jaksaa kysellä voinnista ja muista vauvajutuista, jotta raskauden pystyy paremmin jakamaan ystävän kanssa. Vauvajutut kuitenkin valtaavat suuren osan arjesta tällä hetkellä; on kaikkia uusia hankintoja, tuntemuksia, ajatuksia tai jollain jopa pelkojakin. Ystävän kanssa pitää mielestäni jakaa kuitenkin lähes kaikki. Vain niin suhde pysyy tiiviinä, eikä vain pintapuolisena, sanoisin.

Koen, että lapsen saaminen on myös yhdistänyt entisestään meitä muutaman ystävän kanssa, jonka kanssa ei ehkä muuten olla niin tiiviisti oltu tekemisissä. Ehkä toisella on jo useampi lapsi ja sitä ei itse ole ollut kiinni aivan siinä samassa ”arjessa” ja näkeminen on jäänyt vähemmälle. Tai toisaalta joku on saattanut saada pienen nyt samoihin aikoihin, mikä taas lähentää meitä entisestään, kun pinnalla ovat aivan samat aiheet. Ja vauvajutuista saa jauhaa loputtomiin, ilman pelkoa siitä, että nyt menee jo saman aihepiirin jutut ihan yli. 🙂

Raskaus ja ystävyyssuhteet

Eri suuntiin

Sitä on jotenkin niin suurien muutosten äärellä, että huomaa monesti arvottavansa asioita ihan uudestaan. Moni aiemmin merkityksellinen asia jää vähemmälle huomiolle ja jotkut asiat painavat vaakakupissa enemmän. Huomaan itse analysoivani paljon etenkin omia ihmissuhteitani nyt raskauden myötä. Sitä jotenkin käy sellaista sisäistä keskustelua, mihin suhteisiin haluan, ja aion jatkossa panostaa, ja mihin taas en. Varmaan sitä ennakoi jotenkin tulevaa ja jo valmiiksi opettelee aikatauluttamaan asioita – ajattelee, mihin ehtii ja haluaa käyttää aikaa jatkossa, ja mihin taas ei.

 

Sitä on jotenkin niin suurien muutosten äärellä, että huomaa monesti arvottavansa asioita ihan uusiksi. Moni aiemmin merkityksellinen asia jää vähemmälle huomiolle ja jotkut asiat painavat vaakakupissa enemmän.

 

Olen huomannut etenkin niiden ”puolituttujen”, joiden kanssa kahvittelut ja muut saattoivat ennen vielä olla korkealla omalla listalla, nyt jäävän hännille. Sitä on myös jotenkin ehkä yksityisempi nykyään. Jos oma arki, vointi tai tuleva ei niin kiinnosta toista, en uhraa suhteeseen sen enempää aikaa. Muuten vain tuttuja ei enää tarvitse keräillä, vaan sitä huomaa vetävänsä ystävät entistä lähemmäs ja jopa sulkevansa muut hieman pois. Jos yhteistä ei vain riitä niin paljon, niin senkin ehkä nyt huomaa jotenkin selkeämmin.

Itse olen aina yrittänyt ottaa muiden raskauden tosi hyvin huomioon. Läheisten ystävien tullessa raskaaksi, sitä on huolehtinut siitä, että on tarvittaessa apuna ja tukena koko ajan, ja säännöllisesti (tai väsymiseen asti) on kysellyt toisen vointia. Se on kuitenkin yksi suurimmista asioista ja muutoksista niin naisen, kuin miehenkin arjessa. Toisen raskaus ja tuleva lapsi on tullut heti kolmanneksi osapuoleksi ystävyyssuhteeseen. Niin minä sen jotenkin olen nähnyt ja ehkä nyt sitä odottaakin muilta samaa, ja siksi asettaa riman hieman aiempaa korkealle.

 

Raskaus ja lapsi tuo niin suuria muutoksia kyllä elämään! Sitä ajattelee yhtäkkiä asioita aivan eri tavalla ja oma parisuhdekin tiivistyy entisestään. Toki toisenlaisiakin tarinoita on, mutta joka tapauksessa sitä laittaa asiat täysin uuteen valoon ja siksi varmasti osa suhteistakin (ystävyys- tai parisuhde) kokee suuria muutoksia suntaan tai toiseen. Ihan samoin, kuin esimerkiksi ulkomaille muutto vaikuttaa moneen ihmissuhteeseen. Siitäkin on omakohtaista kokemusta runsaastija sekin on omalla tavallaan testannut muutamaa ystävyyssuhdetta (nykyään ja aiemmin asuessani Kyproksella ja Iso-Britanniassa). Odotan niin innolla tulevaa ja jotenkin ihana tavallaan seurata myös sitä, miten kaikki ihmissuhteet kehittyvät nyt kukin omaan suuntaansa tässä matkan varrella, saati sitten lapsen tultua maailmaan! Ja mielenkiintoista nähdä, mitä uusia tuttavuuksia myös lapsi tuo tullessaan!

 

Miten raskaus tai lapset ovat vaikuttaneet omiin ihmissuhteisiisi? Oletko käynyt samoja asioita läpi ja miettinyt jotenkin enemmän kunkin ihmissuhteen tilaa ja arvoa niin sanotusti? 

Jaa julkaisu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *