Raskauskilot – näin vältät turhat raskauskilot

Raskauskilot – ehkä yksi selkeimmistä oletuksista, mitä raskauteen kuuluu. Siis se, että ensinnäkin niitä raskauskiloja tulee, monesti vielä paljon. Tässä omat vinkit siihen, miten välttää turhat kilot ja helpottaa oman kehon työtä seuraavat 9kk. Jokaiselle kiloja tulee eri määrä, joillekin ei ollekaan ja joidenkin paino saattaa heilahdella paljonkin. En sano, että mikään on se oikea tie, mutta kerron, miten koen välttäneeni ne turhat kilot. Raskausaikana, kun voi helpommin ja huomaamattomasti tulla enemmän painoa, kuin muuten.

 

Raskauskilot – näin vältät turhat raskauskilot Raskauskilot – näin vältät turhat raskauskilot

 

Asiahan ei tosiaan ole ihan näin selkeä – että raskauskiloja aina tulee. Jokaisella äidillä aivan erilainen raskaus, usein jopa saman äidit raskaudet ovat keskenään erilaisia. Meidän jokaisen lähtökohdatkin ovat niin erilaiset, miten ikimaailmassa voisi raskauskin mennä aina jonkin tietyn kaavan mukaan?! Joku lihoo, toinen laihtuu ja kolmannen paino ei juuri muutu. Yleisenä oletuksena tuntuu olevan, että äiti lihoo reilusti ja välillä olen jopa kokenut, että on hyväksyttävämpää kun kiloja tulee, kun että niitä ei juuri tule. Toki laihtuminen raskausaikana on sellainen asia, mitä seuraillaan tiiviisti sitten lääkärissä, että kaikki on varmasti kunnossa.

Minulle raskauskiloja on tullut noin 7-8kg. Aikaa laskettuun on kymmenisen päivää. Painon nousu on ollut 0,5-1kg per kuukausi. Suunta on ollut jatkuvasti nousujohteinen, eikä Tallinnassa yksityisellä kätilön vastaanotolla ole painoa kommentoitu millään tavoin. Päin vastoin, on ihailtu sitä, kuinka hyvinvoiva ja energinen olen ollut.

Painoahan voi tulla monista eri syistä. Kuitenkin meidän kaikkien odottavien äitien lasten painot ovat hyvin lähellä toisiaan. Poislukien tietenkin kaksoset. Suurin osa sikiöistä ja vauvoista kehittyy aika samassa tahdissa. Lapsivesi ja istukka painavat jonkin verran lapsen lisäksi. Kymmenien kilojen eroja näissä ei ole, tuskin eden viiden. Mistä tuo extra paino sitten oikein tulee? 

Raskauskilot – mistä paino koostuu

Ihmettelen aina, miten voidaan antaa minkäänlaisia suosituksia painon nousemiseen. Jokainen meistä on niin erilainen, jokaisen kehossa on eri määrä nestettä ja rasvaa jo ennen raskautta.. On hassua puhua yleisistä suosituksista, kun vierekkäin voi olla aktiivinen, hoikka ja perusterve 160cm äiti ja aivan päinvastaiset lähtökohdat omaava 185cm äiti. En tiedä sitten luommeko me odottajat näitä oletuksia, vaiko julkinen puoli.

  • lapsen, kodun, istukan ja lapsiveden paino sekä extra veri – luin jostain, että nämä yhdessä olisivat noin 5kg
  • rintojen kasvu
  • mahdollinen kertynyt rasva
  • mahdollinen nesteturvotus

 

Raskauskilot – näin vältät turhat raskauskilot

 

Raskauskilot – näin vältyin turhilta raskauskiloilta

Itselläni kaikki paino on tullut mahaan ja rintoihin. Edessä on kova pallo ja vatsan nahka on kimmoissa ja ohutta. Rinnat paisuivat jostain G -kupista varmaan Ö-kuppiin. Mitkään urheilurintaliivit tai muut eivät mahtuneet päälle alussakaan. Imetysliivit isoilla kupeilla ovat olleet ystäväni siis tässä viimeiset noin 7kk. Kylkiin, jalkoihin tai käsiin ei ole tullut extraa sanoisin. Ei myöskään nestettä. Toki lihaspaineet ovat lähteneet vähäisen treenin vuoksi.

Tässä muutamia vinkkejä, mitä oman kokemukseni perusteella kehottaisin noudattamaan (toki jokainen huomioi oman terveydentilansa jne aina raskaudessa…).

  • Syö vain YHDEN edestä. Sanotaan, että vain 200kcal lisäys päivässä riittää. Tämä tarkoittaa oikeastaan vain yhtä hedelmää tai annosta kasviksia..
  • Vältä herkuttelua. Sokeriset ja rasvaiset herkut eivät tee hyvää sinulle, eikä vauvalle. Tuskin olotilallesikaan (jos kärsit pahoinvoinnista tai närästyksestä..).
  • Pysy aktiivisena. Treenejä ei välttämättä tarvitse jatkaa samalla teholla (usein max noin 140 sykkeet riitää), tai yhtä usein edes, mutta pysy muuten aktiivisena. Valitse portaat hissin sijaan, siivoa ja järjestä kotia normaalisti…Käy koirien kanssa pidempiä lenkkejä. Arjen aktiivisuus on tärkeää ja oma arkeni on edelleen 4vkoa laskettua ennen aivan samanlainen, kuin ennenkin.
  • Keskity kehonhuoltoon ja hyvinvointiin. Nyt jos koskaan on aika panostaa omaan kehoon. Huolehdi levosta, venyttelystä, hyvää mieltä tuovasta liikunnasta sekä riittävästä vitamiinien saannista. Hyvä ravinto turvaa myös tarpeellisten vitamiinien saannin mammavitamiinien ohella. Lisää aiheesta ”raskaus ja ravintolisät” tässä artikkelissani.
  • Syö paremmin, kuin koskaan. Raskaus ei ole tekosyy lipsua kaikesta! Se ei oikeuta herkkujen syömistä tai mielitekojen seuraamista. Sorry, niin se vain on. Raskaana olevan pitäisi panostaa enemmän kuin koskaan terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon. Olokin on sitten paljon parempi, sillä ainakin itselläni närästys paheni esim. mausteisen ja rasvaisen ruoan myötä.
  • Vältä stressiä. Itselläni on aina stressiä, mutta sitä hyvää stressiä. Mielestäni stressiä on kahdenlaista; a) hyvää – sitä, mikä pitää aivot vireessä ja mielen skarppina sekä b) huonoa stressiä – sitä, joka aiheuttaa ahdistusta, mielipahaa tai jännittyneisyyttä. Nyt jos koskaan on aika tunnistaa huono stressi ja miettiä, miten alentaa stressitasoja. Sanotaan, että kortisolitasot nousevat stressin myötä. Näiden tasojen nousun taas sanotaan olevan yhteydessä selluliitin, nesteen ja rasvan kertymiseen… Eli stressi lihottaa, voisi sanoa joidenkin lähteiden tietojen perusteella.
  • Nuku riittävästi. Koita nukkua sen verran, miltä tuntuu. Alkuraskaudessa ehkä enemmän, kuin keskivaiheilla ja aivan lopussa. Seuraa omaa sisäistä kelloasi.
  • Juo todella paljon! Jokaisen keho tarvitsee hieman eri määrän nestettä (sekä sopivassa suhteessa myös suoloja). Itse olen juonut tunnollisesti 2.5 litraa joka ikinen päivä nyt raskaana ollessani. Merisuolaa lisään aamupuuroon, muuten suolan saan maustesekoituksista ja pienestä määrästä leikkeleitä. Harvoin lisäämme ruokaan suolaa yksistään. Suolan määrää on tärkeä kuitenkin pitää silmällä, koska nesteellä ei ole tarkoitus laimentaa koko kehoa, vaan suola-nestetasapainon on säilyttävä edelleen hyvänä. Jos suuri vesimäärä yhtään huimaa, voi olla, ettei suoloja saa tarpeeksi. Ja vessassa tuleekin sitten käytyä nyt lähes koko ajan. Mutta sehän on vain hyvä asia – jos virtsa on tummaa tai haisee voimakkaasti, on se merkki siitä, ettet nauti tarpeeksi nesteitä!

 

Raskauskilot – näin vältät turhat raskauskilotRaskauskilot – näin vältät turhat raskauskilotRaskauskilot – näin vältät turhat raskauskilot

Lyhyt huppari, Myprotein (normaalia kokoa – valitsisin saman koon, kuin esim Niken/H&M huppareissa)
Legginsit, Myprotein (tosi pientä kokoa vyötäröltä – ottaisin yhden isomman koon esim Niken/H&M legginseihin verrattuna)
Pitkä äitiystoppi, H&M
Imetysliivit, H&M

Raskauskilot – näin vältät turhat raskauskilot Raskauskilot – näin vältät turhat raskauskilot

Jaa julkaisu:

2 Comments

  1. Minna
    28.10.2018 / 14:29

    Itsellä oli niin kammottava raskaus, ettei tarvinnut miettiä mitä söi, kaikki tuli ylös kuitenkin. Oli jo voitto jos sai puolikkaan viilin pysymään vartin sisällä. Ja tässä siis saattoi olla koko päivän ruokailut.
    Treenistä kävi pöntöllä ramppaaminen, muusta treenistä ei jaksanut edes haaveilla. Raskauden aikana paino nousi sen reilu 10kg. Toiset kymmenen tulikin sitten lapsen synnyttyä.. kuten sanottua, raskaudetkin voivat olla niin erilaisia.

  2. nappisilmat
    Kirjoittaja
    29.10.2018 / 14:14

    Huh, olipa hurja. Näitä on niin monia eri tarinoita.. Toki nuo omat hyväksi kokemat keinot ei kaikkiin pädekään, mutta jos selviää ilman tuollaista horror-oloa, niin sitten pystyykin säätelemään miten juo, syö ja pysyy aktiivisena.. No, palkinto oli varmasti tuon kaiken arvoinen, vaikka varmasti olikin aika hurja koettelemus jos koko raskausaika tuollaista! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *