Raskaus ja ravintolisät

Raskaus, ravintolisät, lisäravinteet ja vitamiinit – oletko ihan sekaisin kaikista suosituksista ja ohjeistuksista? En ihmettele. Huomasin jo raskauden alussa, että ohjeita ja suosituksia on yhtä monia erilaisia, kuin on odottajiakin. Loppupeleissä kaikki on aika yksinkertaista, mutta monesti ehkä teemme asioista hieman vaikeampia, mitä ne ovat. Kirjoitin aiemmin jo ruokasuosituksista ja siitä, mitä noudatan ja mitä ehkä en. Löydät kyseisen julkaisun täältä. Tässä julkaisussa kootusti asiaa raskaudesta ja ravintolisistä, unohdetaan siis ruokavalio ja ruoka-aineet hetkeksi.

Raskaus ja ravintolisät – odottajan valmis vitamiinisekoitus

Helpoin ja samalla ehkä tärkein ravintolisä terveellisen ruokavalion ohella on odottajan monivitamiini. Valmissekoituksissa on pieniä eroja, mutta pääsääntöisesti kyseessä on aina samat vitamiinit, mineraalit ja lisät. Ensimmäinen monivitamiini, jonka ostin, oli paikallisen apteekin monivitamiini odottajalle. Katsoin vain foolihapon määrän, joka on ehkä se tärkein ainesosa, etenkin alkuraskaudessa. (Foolihapon sanotaan olevan hyödyllinen myös raskaaksi halutessa.) Sen jälkeen löysinkin netistä toisen vaihtoehdon paremmilla pitoisuuksilla, kuvan tiedoissa alla linkki.

Odottajan monivitamiinissa on yleensä mukana myös muun muassa B-vitamiinia, C-vitamiinia ja sinkkiä. B -vitamiini voi auttaa muistinkin kanssa, mikäli mamma-aivot ottavat vallan!

Raskaus ja ravintolisät

Prenatal Multivitamin raskaana olevalle löytyy House Of Organic verkkokaupasta

Raskaus ja ravintolisät – sinkki, C -vitamiini ja D -vitamiini

Mielestäni odottajan monivitamiini ei yksin riitä. Etenkään, jos arki on jollain tavoin kuluttavaa, hyvin aktiivista tai altistut herkästi pöpöille ym arjessasi. Muutenkin yleensä otan sinkkiä, C -vitamiinia ja D -vitamiinia hieman reilummin.

Sinkki vahvistaa kynsiä ja hiuksia sekä auttaa ihon hyvinvoinnissa. Lisäksi se on ihan super pelastus, kun kehon tulee toipua vammasta – oli sitten kyseessä jokin haava, nirhauma tai vaikkapa sektion arpi. Sinkkiähän on myös lähes kaikissa tehokkaissa vauvan vaippaihottumaan tarkoitetuissa (lääke)voiteissa, eikä ihme, sinkki on super tehokas! Solgarin tuotteet ovat muutenkin omia suosikkeja korkean laadun vuoksi.

C -vitamiinia ei vain voi saada liikaa. Se parantaa vastustuskykyä, keskittymiskykyä ja ties mitä kaikkea muuta. Flunssaa vastaan taistellessa oma resepti on reilu määrä sinkkiä ja C -vitamiinia! Tosin en ole juuri koskaan kipeänä – emme ole Teron kanssa kumpikaan olleet edes pienessä flunssassa varmaan vuoteen. Tiesitkö muuten, että vastustuskyky heikkenee hetkelllisesti kovassa rasituksessa, esim. treenatessa? 

D -vitamiinia määrätään Suomessa kummallisen pieniä määriä. Miamissa asuvillekin määrätään isompia annoksia, vaikka he saavat nauttia auringosta enemmän, kuin me täällä pimeässä pohjolassa… Omasta mielestäni suihke on helpoin tapa nauttia kerralla suurempi määrä D -vitamiinia. Muuten pillereitä ja nappeja on aivan liikaa yhteen aamuun.

 

Raskaus ja ravintolisät

Tilasin itse kaiken kerralla House Of Organicilta netistä, paitsi superfoodit ja palautusjuoman…
Solgarin sinkkisitraatti
Solgarin C -vitamiini
Vitashine 1000 IU D -vitamiinisuihke
House Of Organic 

 

Raskausarvet – muista pitää huolta ihostasi!

Ihoon ja sen kuntoon auttavat pääosin suun kautta nautittavat tuotteet. Mutta yksi ulkoinen apukeino itsellänikin on vielä lisäksi käytössä – vartaloöljy. Kuten aiemmin mainitsinkin jossain julkaisussa, ostin kaksi Weledan tuotetta testiin; Weleda Perineum Oilin (kyllä, välilihan hierontaöljy valmistamaan luonnolliseen synnytykseen) ja Weleda Stretch Mark Massage Oilin raskausarpiin. Pakkaus on kuitenkin niin suuri (taitaa olla 100ml tai suurempi), että jokin pienempi ns. matkakoko oli vielä kätevämpi etenkin matkoilla. Tilasin vitamiinien ohella vielä pienen matkakokoisen House Of Organic öljyn raskausarpiin.

Raskaus ja ravintolisät

 

Itse olen välttynyt raskausarvilta. Joko vartaloöljyt ovat toimineet, ja/tai iho on venynyt niin hitaasti, ettei arpia ole muodostunut. Rintoihin muutamia, kun ovat paisuneet kun pullataikina, mutta en hoksannut niihin alusta alkaen hieroa öljyä.. Toisaalta rinnat ovat kasvaneet vatsaa nopeammin, joten oma arvaukseni on, että ihon venymisnopeus myös vaikuttaa raskausarpien määrään ja syntyyn. Minulle ei ole tullut painoa, kuin muutama hassu kilo (nyt rv30). Ehkä iho ei näin ollen ole joutunut niin kovaan venytykseen ja rasitukseen..

Raskaus ja ravintolisät

Evolve Skin Saviour Body Oil on 100% luonnollisista ainesosista, House Of Organic

 

Raskaus ja ravintolisät – proteiinit ja palautusjuomat

Itse en juuri käytä muita ravintolisiä ta lisäravinteita, kuin vitamiineja ja superfoodeja. En ole kovin suuri proteiinituotteiden fani voisi yleistää. Proteiini kun ei ole mikään pyhä ainesosa tai tee patukoista yhtäkkiä super terveellisiä.. Monet kuitenkin käyttävät raskaudenkin aikana ateriankorvikkeita, proteiinijuomia tai palautusjuomia. Niinpä ajattelin näistä muutamankin seikan mainita.

Jos jotain näistä tuotteista nauttisin, suosisin mahdollisimman luontaisia ainesosia ja aineksia. Jos ainesosaluettelo on pitkä ja sisältää ainesosia, jotka eivät kerro sinulle mitään, en käyttäisi tuotetta suurissa määrin. Proteiineista löytyy parempiakin vaihtoehtoja, vaikkapa luontaiset proteiinit, joita ei ole makeutettu lainkaan, tai makeutukseen on käytetty luontaista makeutusainetta – steviaa. Näistä esimerkkinä Prana On Power Plant -sarja, joka sisältää kasviproteiineja, House Of Organic.

Jos palautusjuomaa on jostain syystä pakko nauttia raskaanakin, kannattaa tutustua Superlemonin tuotteisiin. Takana on vankkaa osaamista ja tietotaitoa. Esimerkiksi Superlemon Phase 2 palautusjuoma (joka juuri nyt kun kirjoitan juttua, taitaa olla jostain syystä loppu..) on todella laadukas. Tuotesivulla on paljon tietoa siitä, miten valita palautusjuoma ja mitä välttää.. Monen brändin tuotteet tulevat nykyään Kiinasta ja sekoituksia jatketaan halvimmilla aineksilla. Älä valitse halvinta, vaan ota selvää, mistä tuote tulee ja miten laadukas se on!

Jaa julkaisu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *