Lastenvaatteet – luomupuuvilla, GOTS ja öko-tex

Lastenvaatteet ovat nykyään monesti aiempaa laadukkaampia ja vaatteissa käytetään parempia tuotantotapoja ja materiaaleja (mm. orgaaninen puuvilla tai luomupuuvilla, GOTS ja öko-tex). Mitä nämä nykyään laajalti käytetyt termit sitten tarkoittavat? Mitä eroa on tavallisella ja orgaanisella/luomupuuvillalla? Entä mikä on GOTS -sertifikaatti tai mistä öko-tex merkintä kertoo?

Lastenvaatteet – orgaaninen tai luomu puuvillaa, GOTS ja öko-tex

Suomessa ja muualla Euroopassa kiinnitetään onneksi paljon huomioita tekstiilien laatuun. Olemme hyvin onnekkaita, kun saamme usein enemmän tietoa tekstiileistä, kuin pelkät pesulämpötilat. Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat nyt tosi trendikkäitä teemoja tekstiilibisneksessä. Myös luonnonmateriaalien suosio on kasvanut. Me suosimme Damianilla juuri luonnonmateriaaleja niiden teknisten ominaisuuksien vuoksi (hengittävyys, puhdistus, ihoystävällisyys…). Luonnonmateriaalien suosiminen on samalla myös ekoteko.

lastenvaatteet orgaaninen puuvillaa gots ja oko-tex

Tavallinen ja orgaaninen tai luomupuuvilla – mitä eroa näillä kahdella on?

Tavallisen puuvilla viljelyssä käytetään usein harmillisen paljon lannoitteita, kemikaaleja ja tuholaismyrkkyjä. Näistä useimmat ovat vielä tosi haitallisia. Jossain viljelmillä pensaiden lehdet irroitetaan kemikaaleilla ja kerätään koneellisesti, pahimmassa tapauksessa lehdet kerätään käsin ja altistus myrkyille on suuri. Siemeniä käsitellään hyönteismyrkyillä ja tuotannossa käytetään myös geenimanipulointia. Pelkästään yhden tuotteen valmistukseen on voitu pahimmillaan käyttää jopa 150g haitallisia aineita! Päälle vielä tekstiilin valmistuksessa käytettävät myrkyt ja kemikaalit ja tulos on aika hurja.

Orgaaninen tai luomupuuvilla on ympäristöystävällisempi valinta. Luomupelloilta ei valu haitallisista torjunta-aineita tai lannoitteita sisältävää vettä ja maaperä pysyy ravinteikkaana. Lehdet tiputetaan luonnollisin keinoin ja rikkaruohotkin kitketään käsin. Geenimuunneltujen siementen käyttö on luomupuuvillatiloilla kiellettyä. Lastenvaatteet (ja toki muutkin tekstiilit), jotka ovat 100% luomupuuvillaa, on myös värjätty väreillä ja tavoilla, jotka noudattavat luomutuotannon vaatimuksia.

Tekokuidut / synteettiset kuidut

Tekstiilit, joissa on mukana muovipohjaisia tekokuituja, kuten elastaania, polyesteria, polyamidi, viskoosia ym ovat haitallisia luonnolle. Tekokuidut sisältävät pieniä määriä muovia. Vaatteita pestessä mikromuovi sekoittuu pesuveteen ja päätyy vesistöihimme. Arvioidaan, että tekokuitu on yksi suurimmista mikromuovin lähteistä. [ Yle 16.1.2018 Vaatekaapistasi voi löytyä yllättävä ympäristön saastuttaja]

GOTS -sertifikaatti

GOTS tulee sanoista Global Organic Textile Standard International Working Group. Kyseessä on järjestö, joka edistää luonnonmukaista tekstiilituontantoa. GOTS järjestö on johtava luomutekstiilien sertifiointijärjestelmä. GOTS -sertifikaatin saaneet tekstiilit on tarkastettu koko valmistuskaaren osalta, aina raaka-aineiden viljelystä värjäykseen ja muihin viimeistelyvaiheisiin.

Orgaaninen -merkinnän (organic) voi saada tekstiili, jossa yli 95% kuiduista on luomutuotantoa. Tehty orgaanisista materiaaleista -merkinnän (made with organic materials) taas voi saada tekstiili, jossa kuiduista vähintään 70% on luomuviljeltyjä ja korkeintaan 10% synteettisiä.

GOTS -sertifikaatin omaavissa tekstiileissa voit myös olla varma, että tuotannossa käytetty vesi on puhdistettu ennen luontoon päästämistä. Myös työntekijöiden olot ovat reilut. [Lisää global-satndard.org sivustolla]

Öko-tex

Öko-tex (joskus näkee myös merkinnän oeko-tex tai öko-tex 100) on vaate- ja tekstiiliteollisuuden käyttämä standardi, jolla varmistetaan ettei tuote sisällä haitallisia aineita. Öko-tex tuotteesta ei irtoa kuluttajalle haitallisia kemikaaleja. Tiukimmat raja-arvot ovat lastenvaatteissa! Tekstiilit, jotka eivät ole kosketuksissa ihoon, kuten sisustustekstiilit, voivat sisältää suuria määriä kemikaaleja, vaikka öko-texiä ovatkin. Huomaa, että öko-tex standardisointi ei yllä tuotteen valmistusvaiheeseen saakka, vaan tekstiilistä selvitetään vain kuluttajalle haitallisten kemikaalien määrä.  [Lisää oeko-tex sivustolla]

lastenvaatteet gots lindex

Yksi meidän suosikeista, myös sen vuoksi, että Tallinnassa on muutama liike, on Lindex.
Lindexin Baby -malliston vaatteet on GOTS -sertifioituja ja moni vielä 100% luomupuuvillaakin!

Kuvan ampiaispaita on yksi suosikeistamme, sekin on GOTS -sertifioitua 100% puuvillaa (95-100% luomupuuvillaa).
[Lisää Lindex Baby -mallistosta]

lastenvaatteet merinovilla
Käytämme tosi paljon myös merinovillaa, sillä se poistaa kosteutta iholta ja toimii myös kesällä (esim. öisin, kun lämpötila laskee). Kuvan merinovillahaalari on CeLaVin, ostettu Tallinnasta ScandiKidsistä.

[Syitä, miksi Damianille puetaan jatkossa vain luonnonmateriaaleja…]

lastenvaatteet orgaaninen puuvillaa gots ja oko-tex lastenvaatteet orgaaninen puuvillaa lindex

Jaa julkaisu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *