Odotusaika Virossa – ajatuksia ulkomailla synnyttämisestä

Moni on ihmetellyt päätöstäni synnyttää (ja käydä kaikki odotusajan käynnit) täällä Tallinnassa, jopa kauhistellut. Terveydenhoidon taso täällä on kuitenkin todella hyvä ja mielikuvani esimerkiksi synnytyssairaalan toiminnasta paikoin jopa Suomea paremmat. Ehkä meihin suomalaisiin iskostetaan niin vahvasti ajatus siitä, että Suomessa on jotenkin monia muita maita parempi terveydenhuolto tai terveydenhuollon järjestelmä ja monesti ajattelemme, ettei muualla voi olla yhtä hyvät oltavat.. Pääsen katsomaan synnytyssairaalan tiloja myöhemmin oman kätilön kanssa ja kirjoitan tuolloin siitä aiheesta vielä lisää.

Selvennykseksi vielä: en kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin, joten en olisi edes oikeutettu Suomessa käymään lääkärissä. Synnyttäminen ehkä vielä onnistuisi korvausta vastaan, mutta Suomessa ei olisi meistä sitten mitään tietoja.

Odotusajan palvelut Virossa

Virossa tulee kuulua paikalliseen sairausvakuutuskassaan, jotta voi käyttää kunnan palveluita ilmaiseksi tai edulliseen hintaan. Itse en kuulunut tuon vakuutuksen piiriin vielä jokin aika sitten, joten raskautta seurattiin yksityisellä Fertilitas -klinikalla. Ultran hinta Virossa on lääkärikuluineen ja toimistolisineen noin 60€. Oscar -tutkimukset virtsa- ja verikokeineen kahden lääkärikäynnin kanssa (4D ultra) maksoivat noin 250€. Kunnallisella nämä palvelut ovat kaiketi ilmaisia ja ilman vakuutuskorttia käyntimaksu taitaa olla noin 30€ paikkeilla.

Odotusaikana lääkärikäyntejä ultralla on kaiketi yhteensä noin 4. Itse kävin ultrassa lääkärillä kahdesti jo ennen alun Oscar -testejä. Seuraavaksi edessä on rakenneultra, jossa saadaankin sitten myös sukupuoli selville. Omat lääkärini Fertilitaksessa ovat puhuneet suomea hyvin, myös alan sanasto on ollut hallussa.

Kätilökäyntejä saa toki yksityisellä niin monta, kuin haluaa. Ymmärtääkseni kuitenkin itselläni on jatkossa kätilön visiitti noin 5-6 viikon välein. Jatkan vielä Fertilitaksessa synnytykseen asti, kun siellä ollaan aloitettu ja meidän tiedot on jo sinne kirjattu. Oma kätilöni (ennen varsinaista priva-kätilöä) puhuu vain englantia, ja siinäkin on hieman ongelmia välillä. Onneksi varaan oman kätilön synnytykseen ja näin saan varmistaa jo ennakkoon, että yhteinen sävel löytyy.

 

+ terveydenhuollon taso on hyvä

+ yksityisellä käynti on edullista

+ 3D ja 4D ultrat ovat Suomea edullisemmat

+ vastaanotolla on aikaa kysyä, mitä haluaa – ei kiireen tuntua

– osa palveluista ei saatavilla englanniksi/suomeksi (synnytysvalmennus, raskausjoogat..) (Tästä olen vielä melko kauhuissani, mutta pitää selvitellä esim. Suomen yksityisistä synnytysvalmennuksista.)

– ei varmuutta henkilökunnan kielitaidosta / ajoittain kielimuuri

– äidin ja isän tukien hankkiminen ja selvitystyö mahdotonta englanniksi (lähes aina virastojen henkilökunta on melko kielitaidotonta noin suoraan sanoen)

– kielimuuri ja rajoitetut palvelut omalla kielellä/englanniksi ajoittain turhauttavat

 

Odotusaika virossa – ajatuksia ulkomailla synnyttämisestä

Virossa synnyttäminen

Tarkimmat tiedot tästä saan toki, kun olen tutustunut ensin synnytyssairaalaan, ja sieltä päässyt vauvan kanssa iloisina ja terveinä pois kotiin. Mutta tämän hetkisillä tiedoilla mielikuva noin yleisesti on todella hyvä. Olen siinä käsityksessä, että yleisesti sairaalassa ei ole niin järjetön rumba ja kiire, mitä Suomessa monesti kuulee olevan. Siispä olon ei pitäisi olla, kuin olisi liukuhihnalla ja tavoitteena olisi vain selvitä mahdollisimman nopeasti ulos pois seuraavan alta.

Ymmärtääkseni voimme lisämaksusta (noin 60€) varata oman perhehuoneen, jossa on myös oma keittiö. Kuten Suomessa, myös täällä sairaalaruoka on melko kehnoa. Ainakin tällaiselle hyvin monipuolisesti ja terveellisesti syövälle mammalle. Jotakin teollista siispä täälläkin on hyvin mahdollisesti tarjolla. Perhehuoneessa on enemmän tilaa ja omaa rauhaa, ja olo ei ehkä ole aivan niin ”sairaalamainen”, mitä normaalisti.

Virossa pääsääntöisesti tuetaan/kannustetaan hyvin luonnolliseen synnytykseen (varmasti näin on Suomessakin). Tarjolla on monipuolisesti myös eri välineitä ja vaihtoehtoja – on vesialtaita ja jumppapalloja ja ties mitä muita. Synnyttäminen Virossa asuville on ilmaista. Muun Euroopan maan kansalainen maksaa noin 60-100€ ja valtio maksaa loput kulut (ainakin suomalainen ja Suomessa asuva, joka synnyttää täällä).

Oma kätilö – oman kätilön varaaminen synnytykseen Virossa

En ole varma, onko oman kätilön varaaminen mahdollista Suomessa, mutta Virossa näin ainakin on! Tämä oli itselleni suuri helpotus. Minä kun olin aina kuunnellut ja kuullut jotenkin vain ihan kamalia synnytystarinoita ja luonut mielikuvan jo jostain todella kaaoottisesta tapahtumasta. Syy myös siihen, miksi halusin ottaa sitten joskus selvää myös sovitusta sektiosta. No, ainakin tällä hetkellä uskon, että juuri tämän oman kätilön avulla selviän hommasta kunnialla ja paikalla on ainakin yksi minulle tuttu ihminen (Teron ohella tietenkin).

Oman kätilön varaaminen synnytykseen maksaa 350€, ja oman lääkärin 462€. Kätilön voi valita useiden joukosta (itselläni tosin toki kielirajoitus) ja tapaamisten jälkeen voi valita sitten sen oman suosikin. Itse toivoisin löytäväni jonkun, joka puhuu joko todella sujuvaa englantia tai hyvää suomea. Lisäksi toiveina on kiinnostus ns. äidin tahtiseen synnytykseen (onkohan tämä sitten se aktiivinen synnytys) ja eri välineiden käytön suosiminen synnytyksessä (esim. jumpapallot ja vesiallas). Oma kätilö on paikalla aivan koko ajan – aina sairaalaan saapumisesta lapsen syntymään. Kätilö käy tarkistamassa meidän vointia myös seuraavina päivinä ja ilmeisesti itse asiassa vielä jopa viikko synnytyksen jälkeenkin. Aika luksusta, ajattelin, kun kuulin tästä mahdollisuudesta.

Ainut asia, mikä toistaiseksi hieman huolestuttaa, on sopivan kätilön varaaminen, yhteisen kielen löytäminen sekä synnytysvalmennuksen saaminen (olin shokissa, kun kuulin, etten sitä saa täällä muulla, kuin viron kielellä). Mutta kaikki ratkeaa ajallaan, ja aikaahan tässä on selvitellä vaikka mitä! 🙂

 

Oletko itse synnyttänyt/odottanut ulkomailla? Mitkä ovat kokemuksesi tästä? Olisi kiva kuulla teidän muiden kokemuksia ulkomailla synnyttämisestä…

 

Odotusaika virossa – ajatuksia ulkomailla synnyttämisestä

Jaa julkaisu:

2 Comments

 1. Heidi
  30.11.2018 / 21:53

  Hauskasti sun tämä teksti osui silmiin, kun meillä tilanne jossa mies töissä Tallinnassa keittiömestarina ja sen vuoksi meidän tuet tulee virosta.
  Sinänsä koska on työntekijä, ei yrittäjä menee asiat vähän eri tavalla..
  Mutta tämän 3.5kk ajan mitä koittanut selvittää asioita siitä mitä ja miten asiat tukien osalta menee virossa.
  Lapsilisä, kotihoidontuki yms.

  Samalla tänään mietin mahdollisuutta muuttaa tallinnaan ja senkik vuoksi selasin sun koko blogin läpi ?
  Vielä en ihan vakuuttunut muutosta 6. Tai ensi vuoden puolella 7..lapsen kanssa. Mutta postiivisia juttuja kuitenkin löysin tätä kautta asiaan. Kiitos siitä.

 2. nappisilmat
  Kirjoittaja
  9.12.2018 / 17:14

  Moikka Heidi, kiitos kommentista! Täällä tosiaan mulla etenkin tulee olemaan paremmat tuet, että kannattaa olla täällä 😀 Kysy apuja jos kaipaat noihin tukiin liittyen – se on täällä aika viidakko, kun osa tulee kaupungilta ja osa jostain sosiaalivirastosta..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *