Vaippaihottuma – 4 vinkkiä ja niksiä

Vaippaihottuma voi olla inhottava kaveri vauva-arjessa, tässä vinkit ja niksit, joilla me olemme välttyneet tältä ikävältä vaivalta. Jokainen lapsi on erilainen ja jokaisen iho erilainen, joten yhtä oikeaa niksiä ei varmasti ole olemassa. On kuitenkin asioita, jotka voivat auttaa ja ovat kokeilemisen arvoisia. Muuten vain kenenkään iho (aikuisellakaan) ei oireile, joten kannattaa jaksaa käydä läpi kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin vaihtoehdot.

Vaippaihottuma – mistä johtuu, mikä avuksi?

”Virallisen” vaippaihottuman syy on usean lähteen mukaan ihon hautuminen kosteassa ympäristössä. Kosteus ja eritteet aiheuttavat ihoärsytystä ja iho voi ärtyä nopeastikin. Puhdas vaippa on toki helppo niksi vaippaihottuman hoitamiseen, mutta alla muutama muu vinkki mitä kannattaa kokeilla. Itse miellän, että vaippaihottuma ei ole vain virtsan ja ulosteen aiheuttama ihoärsytys, vaan mukaan lasketaan kaikki nirhaumat ja muut iho-ongelmat. Alla siis kaikkien mahdollisten iho-ongelmien syyn etsimiseen ja oireiden hillitsemiseen muutama vinkki.

Ihoystävälliset vaipat

Puhumme vain Muumi Baby vaippojen puolesta. Se on se yksi asia, jota emme vaihda. Olemme säästyneet vaippaihottumalta ja muiltakin iho-ongelmilta kokonaiset 9 kuukautta. Uskomme vahvasti, että olemme löytäneet juuri meidän vauvalle sopivat vaipat. Kaikki vauvathan ovat erilaisia ja yksi malli ei vain sovi kaikille. [Lue lisää: Muumi Baby]

vaippaihottuma-muumi-vaipat

Miksi Muumi Baby vaipat ovat meidän mielestä ne parhaat vaipat?

  • Ei lisättyjä kemikaaleja, ei hajusteita tai tuoksuja, ei klooria (monet vaipat valkaistaan!).
  • Ei hoitavia voiteita, jotka kuulostavat hienolta, mutta voivatkin olla vahvoja kemikaaleja ja aiheuttaa ihoärsytystä.
  • Super imukykyiset, siirtävät hyvin kosteuden pois iholta, eikä iho jää ”muhimaan” vaippaan.
  • 100% suomalainen perheyritys, joka on valmistanut vaippoja suomalaisille pikkuvauvoille lähes 40 vuoden ajan.
  • Kehitetty yhdessä Suomen Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kanssa.

vaippaihottuma-muumivaipat

Puhdistuspyyhkeet tai wipesit

Puhdistuspyyhkeissä on eroja! Jälleen, kuten vaipoissa, kaikki eivät todellakaan ole samanlaisia tai yhtä hyviä. Ja nyt ei puhuta pyyhkeen ominaisuuksista käytössä, vaan kemikaaleista ja hajusteista. Hoitavia ainesosia näihin yleensä lisätään, jotka nekin voivat aiheuttaa iho-ongelmia, mutta myös kemikaaleihin ja hajusteisiin kannattaa jälleen kiinnittää huomiota.Jos vaippaihottumaa tai muuta iho-ongelmaa alkaa hoitamaan, kannattaa eliminoida kaikki mahdolliset allergiaa aiheuttavat tekijät. Pehmeä märkä pyyhe (pesty luontaisella pesuaineella) voi olla parempi ratkaisu alkuun, ennen kuin uskaltaa kokeilla jälleen eri puhdistuspyyhkeitä. Talouspaperi voi sisältää hurjasti kemikaaleja ja mm. klooria, joten sen käyttöä ärsyyntyneelle iholle ei suositella. (Sama pätee kasvoihin esim. syödessä! )

Helmi Baby (saman yrityksen, kun Muumi Baby vaipat) puhdistuspyyhkeet eivät sisällä hajusteita tai väriaineita. Hoitavia ainesosia on mukana. Meille Muumi Baby wipesit on sopineet parhaiten. Näytteenä saadut Pampersit sen sijaan lensivät mäkeen, kun olivat omalle ihollekin jotenkin vahvan tuntuiset. [Lue lisää: Muumi Baby]

vaippaihottuma-puhdistuspyyhe

Kemikaalit – ole tarkkana!

Monesti sanotaan, että jollei vaippabrändi erikseen kerro, että tuotteessa ei ole hajusteita, niitä todennäköisesti sitten on kyseisissä vaipoissa. Sama juttu kemikaalien kanssa; jollei vaippojen kerrota olevan kemikaalittomia, ne todennäköisesti sisältävät erilaisia kemikaaleja ja kemikaalikoktaileja. Aika hurjaa, kun miettii pienen vauvan ihoa. Mutta vaippabisnes on suuri bisnes ja jokainen suuri brändi haluaa olla se paras, se imukykyisin ja se parhaiten hajut blokkaava vaippa. On todella harmillista, ettei ymmärtääkseni kaikkia ainesosia ole ilmoitettava paketin kyljessä, vaan osa ainesosista tai yhdistelmistä voi olla salaisia.

Mitä tulee muihin kemikaaleihin, niitä voikin sitten olla aivan kaikkialla, kun asiaa alkaa tutkia. Hoitovoiteet voivat olla ”täydellisiä vauvan herkälle iholle”, mutta sisältävätkin jälleen kasan erilaisia synteettisiä aineita. Vaikka tuote olisi miten herkän ihon tuote, kokeilisin itse ihottuman kanssa aina ensin luontaista vaihtoehtoa. Myös luontaisten joukossa on ei niin hyviä vaihtoehtoja, tutustu siis ainesosaluetteloon tälläkin kertaa.

Yksi ihoärsytystä aiheuttava tekijä voi olla pesuaine. Meillä pesuaineet eivät ole aiheuttaneet onneksi ongelmia. Jälleen luontainen vaihtoehto on tässäkin paras vaihtoehto, kun iho-ongelmien syytä aletaan selvitellä. Huomaa, että myös omien vaatteiden (ja ihon) hajusteet ja kemikaalit voivat aiheuttaa vauvalle iho-oireita!

Vaatteiden materiaalit ja pesulaput

Ennen materiaaleista puhumista haluaisin painottaa pesulappujen poistamista! Vastasyntyneen iho on todella ohut (jopa 5 kertaa aikuisen ihoa ohuempi), eikä kestä juuri minkäänlaista rasitusta. Itsekin tiedät, miten ilkeältä pitkä karhea pesulappu voi niskassa tuntua. Ajattele sama 5 kertaa ohuemmalle ja herkemmälle iholle!! On oikeasti ihan järkyttävää, että pienten vauvojen vaatteisiin ei paineta pesuohjeita, vaan vuodesta toiseen kiinnitetään pitkiä pesulappunippuja. Ei ihme, että pieni lapsi kitisee ja itkee, kun lappu kutittaa ja pistelee kyljessä tai niskassa. Suuren osan lapuista saa irti purkamalla (ei leikkaamalla). Jos lappu on ommeltu saumaan/kankaiden väliin, ei auta muu, kuin saksiminen. Tällöin pitää yrittää leikata lappu mahdollisimman läheltä ommelta, jottei saumaan jää törröttämään terävää reunaa.

vaippaihottuma-gots-lindex

Vaatteiden materiaaleissa on suuria eroja. Vaikka voisi luulla toisin, voi merinovilla esimerkiksi olla iholle parempi, kuin jokin silkkisen pehmeä sekoitemateriaali. Materiaalit myös pestään ja värjätään valmistusvaiheessa eri tavoin riippuen metodeista ja arvoista. Suosi luomumateriaaleja, sillä niitä ei värjätä ja pestä voimakkailla kemikaaleja sisältävillä aineilla. [Lue lisää: Lastenvaatteet – luomupuuvilla, GOTS ja öko-tex] Lisää aiheesta myös suoraan Lindexin sivuilla (Lindex Baby mallisto).

 

Jaa julkaisu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *