Weecos – ajatuksia arjen paremmista valinnoista ūüĆŅ

T√∂rm√§sin jokin kuukausi sitten sattumusten kautta Weecokseen – Weecos on siis “vastuullisten tuotteiden kauppa-alusta” eli kyseess√§ on kansankielell√§ verkkokauppa, joka kokoaa yhteen eri br√§ndien tuotteita. Ja ei mit√§ vain tuotteita, vaan tuotteita, jotka tukevat kukin omalta osaltaa kest√§v√§√§ kehityst√§. Suuri osa br√§ndeist√§ on viel√§ suomalaisia, mik√§ on meille n√§in yritt√§jin√§ tosi jees juttu. On kiva tukea pienemp√§√§ aloittelevaa yrityst√§, kun itsekin tiet√§√§, miten kovan ty√∂n takana yrityksen py√∂ritt√§minen ja n√§kyvyyden saaminen muun muassa on.
Halusin kirjoittaa muutaman sanan “arjen paremmista valinnoista”. Tarkoitan n√§ill√§ niit√§ pieni√§ tekoja, jotka tukevat kest√§v√§√§ kehityst√§ ja ovat niit√§ ekologisempia vaihtoehtoja ja ratkaisuja. Rehellisesti sanoen, itse en ole kiinnitt√§nyt moisiin seikkoihin huomiota aiemmin. Vasta nyt vastasyntyneen kanssa on aihe jotenkin noussut enemm√§n pinnalle. Viel√§ emme ole ihan p√§√§sseet siihen asti, ett√§ paremmat valinnat ulottuisivat kaikille el√§m√§n ja arjen osa-alueille, mutta suunta on jo parempi.
Yksi asia, mikä on hieman sääli, on se, että Virossa näihin seikkoihin ei oikein panosteta. Jo roskien lajittelu on haastavaa, sillä taloyhtiöt harvoin tarjoavat mitään muuta, kuin isot sekajäteastiat. Roskikset täyttyvät milloin mistäkin Рjopa huonekaluista ja metallista. Aurinkoenergiaa harvoin näkee hyödynnettävän missään, edes uusissa rakennuksissa tai yksityistaloissa. Kaupoissa ei aina ole saatavilla paperipusseja, kestokasseja sentään monesti löytyy. Vihanneksissa ja hedelmissä luomuvaihtoehdot ovat hyvin vähissä monesti, lähiruokaakin on aika vähän. Itämerestäkään ei tunnuta huolehtivan samoin, kuin Suomessa. En edes halua tietää, miten paljon likaa ja jätettä vielä menee mereen (avoimesti tai salaa..). Rantoja ei myöskään siivota Рesimerkiksi Piritan rannassa, jossa ennen asuimme, rannalla saattoi lojuta jopa ostoskärryt meressä kuukausia. Katujen ja muiden puhtaanapito on todella korkealla tasolla Suomessa, nyt sen vasta ymmärtää, kun asuu ulkomailla.

#1 Materiaalivalinnat

Ennen en juuri kiinnittänyt huomiota parempiin materiaaleihin Рehkä joo valitsin sen kashmirin ennen jotain huonompaa materiaalia, mutten muusta syystä, kuin pehmeyden vuoksi. Nyt vauvan kanssa kiinnitän enemmän huomiota matskuihin. Suosin 100% luomupuuvillaa, joka on tuotettu ilman haitallisia torjunta-aineita ja kemikaaleja. Kangas ei hiosta ja kestää hyvin käyttöä.
Nyt talvella sit saa todella kiinnitt√§√§ huomiota materiaaleihin. Muuten lapsi helposti hikoilee esim l√§mp√∂pussissa. Suosin luonnonmateriaaleja ja v√§lt√§n fleece√§ ihon l√§hell√§. Fleecen mm. olen kuullut monella hiostaneen…
ekologiset-lastenvaatteet-ja-tuotteet-weecos-miomao-5
MioMao Deer legginsit, 74-152cm, Weecos
Sisävaatteet on valmistettu ETKO -sertifioidussa tehtaassa. 
Kaikki materiaalit on myrkyttömiä ja öko-tex standard 100 ja GOTS -startifikaatin omaavia. 
weecos-ajatuksia-arjen-paremmista-valinnoista-8

Kietaisubody Pikkuset 56-74cm, Weecos

Pikkuset tuotteet on kaikki suunniteltu Suomessa. Tarina lähti oman kaupan kellarin ompelutilista 80-luvulla.
Materiaalit n√§iss√§ √Ėko-Tex 100 sertifioituja.

#2 Kestävyys

Tuosta kestävyydestä päästäänkin itse aiheeseen Рkoitan tehdä nykyään viisaampia valintoja arjessa myös valiten tuotteita, jotka kestävät! En enää osta itsellenikään juuri sesonkivaatteita, jotka ovat aika kertakäyttökamaa. Ennemmin panostan laatuun ja maksan vaikka 10 kertaisen hinnan. Heikkouteni ovatkin kalliit kengät ja laukut. Mutta olenkin hankkinut vain ne perusmallit ja persuvärit, jotka menevät vuosia ja vuosia. En osta sesonkitavaraa, minkä heitän pois hetken kuluttua, ja joka jää kaapin perälle vuosiksi.
Myös vauvan jutuissa kiinnitän huomiota kestävyyteen. Toiveissamme on saada yhteensä jopa 3 lasta. Kiinnitänkin huomiota siihen, että valitsemani tuotteet menisivät sitten seuraavalle. Mielestäni näissä valinnoissa juuri ollaan ekologisuuden ytimessä. Ostetaan tavaroita tarpeeseen ja käytetään niitä vuosia. Vielä, kun materiaalit ovat parempia, vaikkapa luomupuuvillaa, ollaan jo tosi pitkällä.
ekologiset-lastenvaatteet-ja-tuotteet-weecos-pikkuset-11
Bobles Pieni Ankanpoikanen, WeecosBobles on tanskalainen brändi, joka valmistaa monikäyttöisiä ja kestäviä lasten leluja.
Lelut kehittävät muun muassa motoriikkaa, tasapainoa ja ketteryyttä. Ja ovat todella kestävän oloisia Рtaatusti menevät vuosia! 

#3 Turvallisuus

Vauvan jutuissa pitää kiinnittää huomiota normaalia enemmän materiaaleihin. Lelujen tulisi olla myrkyttömiä ja turvallisia. Esim. Mylon purulelut ovat suosikkejani Рne ovat visuaalisesti miellyttäviä, mutta myös laadukkaista materiaaleista valmistettuja.
ekologiset-lastenvaatteet-ja-tuotteet-weecos-mylo-3

Purulelut Bunny, Mylo, Weecos

Mylo on suomalainen brändi, joka valmistaa purulelut ja tuttinauhat käsityönä Suomessa.
Materiaaleina on turvallisia ja myrkyttömiä (BPA -vapaa). Hei voisiko olla enää suloisempia leluja, kuin nämä!

 

#4 Yrityksen vastuullisuus

On olemassa monia sertifikaatteja, joista kirjoittelinkin aiemmin tässä julkaisussa, jotka mm. turvaavat paremmat olot tehtailla. Erilaiset sertifikaatit takaavat esimerkiksi sen, ettei lapsityövoimaa ole käytetty tuotteen valmistuksessa, tai että tehtaalla noudatetaan järkeviä työaikoja ja syrjintää ei harrasteta.
Toki kivointa on tukea niitä, jotka tekevät tuotteet vaikka itse Suomessa käsin, mutta kustannussyistä on ymmärrettävää, ettei nykyajan kilpailussa tämä enää monesti ole mahdollista. Onneksi on kuitenkin esimerkiksi juuri näitä sertifikaatteja, jotka osaltaan turvaavat sitten monia seikkoja!
Pienill√§ teoilla voi tehd√§ suuria muutoksia. Kaikkea ei tarvitse muuttaa hetkess√§, vaan osaksi arkea kannattaakin ottaa ensin ne “helpommat” jutut. Esimerkiksi me emme voi lajitella nyt j√§tteit√§, mutta voimme muulla tavoin tehd√§ parempia valintoja arjessa. Ket√§√§n ei saisi mielest√§ni arvostella t√§ss√§ asiassa, vaan jokainen, joka tekee edes yhden pienen paremman valinnan omassa arjessaan, on jo voittaja!
Mitä pieniä tai suurempia parempia valintoja sinä olet tehnyt omassa arjessasi? Olisi kiva kuulla ja saada ideoita! 
Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *