Yrittäjävanhemman tuet Suomi vs. Viro

Ajattelin kirjoittaa tästä itselleni hyvin ajankohtaisesta aiheesta – nimittäin vanhempaintuista. Käynkin suoraan asiaan ja vertailen, miten käytännöt eroavat Suomessa ja Virossa. Enemmän ehkä nyt kyseenalaistan Suomen käytäntöjä, kun koen ne hyvin epäreiluiksi meitä yrittäjiä kohtaan. Minä vielä olen jotenkin onnekkaassa asemassa, kun pystyn pitkälti olemaan kaikessa mukana melkein koko ajan, ainakin jollain muotoa (teemme mm. applikaatioita, nettisivuja ja konsultoimme it-alan eri projekteissa). Mutta en ymmärrä, miten kukaan pärjää siinä kohtaa, kun vaikkapa liiketila on kiinni raskauden aikana ja tuet ovat muutama sata euroa kuussa?! Sitä pitäisi yrittäjän osata tietää, että parin vuoden päästä saa lapsen. Tuntuu todella oudolta, että Suomessa voi olla näin outo järjestelmä yrittäjien kohdalla.

Sitä pitäisi yrittäjän osata tietää, että parin vuoden päästä saa lapsen.

Vaikka tuloni nyt olisivatkin hyvät, niin koen olevani ihan yhtä oikeutettu tukeen, kuin muutkin. Yrittäjänä jään sivuun ydintoiminnasta hetkeksi, tai voin rajoitetusti osallistua eri yritysten toimintaan, joten tältä ajalta toki menevät myös monet korvaukset sivu suun, vaikka paljossa voisinkin olla mukana.

Yrittäjän vanhempaintuet Suomessa

Hieman taustaa.. Olen toiminut yrittäjänä Suomessa arviolta sellaiset 6-7 vuotta. Lisäksi olen ollut vuosien varrella mukana eri yrityksissä. Työnteon aloitin muistaakseni noin 15-vuotiaana, vai milloin se nyt ensimmäisen kerran olikaan sallittua. Olin laivasiivouksessa ja puhelinmyynnissä telinevoimistelu-uran ohella. Voisi siis sanoa, että olen osaltani kyllä kunniallisesti ja hyvinkin reilusti maksanut verotuloa Suomeen. Ja toki edelleen osa yrityksistämme, jossa olemme mukana, on suomalaisia ja näin kannamme kortemme kekoon sielläkin päässä.

Yllätyksekseni kuitenkin tukiasioita selvittäessä, huomasin, että tuleva tukeni Suomeen tai Viroon lasketaan vuoden 2016 yrittäjäeläkemaksujen mukaan. (Lapsi syntyy vuonna 2018.) Yrittäjäeläkkeen, jonka määrän saa yrittäjä itse päättää. Kukaan ei koskaan kertonut minulle, kuitenkin pian 30 -kymppiselle lapsettomalle, että tuet lasketaan juurikin näiden maksujen perusteella. Olisi varmaan pitänyt tietää, että tulen saamaan 2 vuoden päästä lapsen, kun päätin maksaa YEL -rajojen mukaisen pienimmän vakuutusmaksun. 🙂

Summa summarum, tuen määrä Suomessa olisi jäänyt kohdallani johonkin noin 400€/kuussa. Yksin toiminimen liikevaihto tuolloin 2016 taisi olla lähemmäs 60 000€, jota kuitenkin Suomessa iloisesti verotetaan mukavan tuntuisilla (tupla)veroilla. Näiden verojen päälle olisi vielä pitänyt maksaa korotettua/maksimi YEL -maksua. Jotenkin tuli vähän sellainen fiilis, että olisi tosiaan pitänyt 2 vuotta ennakkoon tietää lapsen tulo tai jäät ihan ilman apuja. Työntekijä, jonka bruttotulot ovat vuoden 2016 tulojeni kaltaiset saisi ihan mojovan tuen joka kuukausi. Ja nämä summat, mitä sain, oli laskettu ihan Suomeen, eli kyse ei ollut ulkomaille maksettavista tuista. Miten tämä edes on mahdollista? 

Yrittäjän vanhempaintuet Virossa

Voitte arvata, etten kovin paljoa jäänyt enää selvittelemään Suomen pään asioita, vaan teimme päätöksen, että jäämme Viroon, oli täällä meno mikä tahansa. Verotus tukee yrittäjyyttä ja yrittäjää kohdellaan äitinä ihan saman arvoisesti, kuin muitakin.

Virossa kohdallani katsotaan vuoden 2018 Virossa maksettua palkkaa ja sosiaalimaksuja, koska avustuskausi alkaa vasta 2019 vuoden puolella. Saan tukia se mukaan, miten suuri palkkani on vuonna 2018 ollut per kk, maksimi Virossa tulevana vuonna on noin 3500€/kk. Näin ollen yrittäjänkin kannattaa maksaa palkkaa itselleen, eikä nostaa osinkoja, vaikka sivukulut ym ovatkin toki huomattavasti osinkoa suuremmat (olisikohan olleet yli 1,5 kertoimella) (osinkovero Virossa 20%).

Jokaisesta lapsesta maksetaan lisäksi 320€ kertakorvaus (vrt.Suomen äitiyspakkaus/rahallinen korvaus pakkauksen sijaan). Lapsilisä on muistaakseni noin 55€/kk. Tukiaika on hyvin sama, mitä Suomessa.

Jotenkin tuli sellainen fiilis, että Virossa todella tuetaan syntyvyyttä ja yrittäjää kohdellaan aivan, kuten muitakin työtä tekeviä ihmisiä. Että näin täällä Virossa! 🙂

 

Oletko kokenut saman hämmennyksen aiheen parissa? Voiko systeemi todella olla näin ei-toimiva? En enää ihmettele, että syntyvyys Suomessa laskee..

 

Yrittäjävanhemman tuet suomi vs. viro

Jaa julkaisu:

2 Comments

 1. Ida
  1.6.2018 / 19:16

  Jopas! Tässä kyllä joutuu oikein miettiä aloittelevana naisyrittäjänä tuota YEL:in maksamista. Tosiaan, eihän sitä voi tietää vielä onko perheenlisäystä tulossa kahden vuoden päästä. Ihmeellistä touhua täällä Suomessa!

  Onnellista odotusaikaa teille! <3

 2. nappisilmat
  Kirjoittaja
  3.6.2018 / 13:22

  Ei kyllä se pitää tietää haha 😀 Siis eihän sitä nyt voi kukaan tietää!! Ja varsinkin pienyrittäjälle nuo maksut ovat todella suuria kuitenkin.. Olin kyllä niin hämmentynyt, kun näistä otin selvää. Ilmeisesti voit 6kk ennen tukia maksaa korotettua YELiä sitten tuon laskukaavan sijaan (jos tulosi ovat edeltävän 6kk ajalla aiempia suuremmat, voidaan tuet laskea viimeisimpien tulojen perusteella). Mutta on aika hurjat maksut silti yrittäjälle, en usko, että työntekijä maksaa suhteessa yhtä paljon eläkettä. Voin toki olla väärässä.. Mutta joo, omalla kohdalla tuo 6kk sääntö ei ollut enää mahdollinen, kun ei enää ole Suomessa firmaa. Näin ollen olisin saanut sen 400€ paikkeilla..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *