Tempur tyyny

Tällä kertaa testissä on Tempur tyyny. Tarkemmin ottaen Tempur Original ja Tempur Ombracio tyynyt. Miksi juuri Tempurin tyyny? Vauva-arki yöheräilyineen ja aikaisine aamuineen vie veronsa. Merkittävin muutos aiempaan on tapahtunut juuri yöunissa; uni on katkonaista, lyhytkestoisempaa ja paikoin kevyempää. Panostamme uneen ja unenlaatuun, jotta vähäisistäkin tunneista saisi mahdollisimman paljon irti. Mikään tyynymateriaali ei mukaudu yksilöllisesti pään mukaan, kuten Tempur.

”NASA kehitti TEMPURin kun mikään muu patjanpehmuste ei poistanut kehoon kohdistuvaa painetta”

Tempur tyyny – kokemuksia

Itse olin aiemmin se, joka mainosti ylpeästi nukkuvansa aivan missä vain, milloin vain ja millä vain sängyllä (ja tyynyllä). Nukuin yön aina putkeen, enkä kokenut kärsiväni minkäänlaisista uneen liittyvistä ongelmista. Nukahdin helposti, nukuin sikeästi ja herääminen oli helppoa. En ajatellutkaan tarvitsevani minkäänlaisia nukkumisen apuvälineitä.

Kunnes sitten tapasin Teron, joka ei vain ylipuhunut minua Tempurista, vaan oikeasti perehdytti aiheeseen. Ymmärsin, että uni on enemmänkin kuin vain nukkumista heräämättä. Kunpa olisin jo urheiluaikoina panostanut nukkumiseen. Olisin mahdollisesti säästynyt monilta säryiltä ja kehon jäykkyyksiltä, palautunut entistä nopeammin ja kenties ollut virkeämpi vähemmilläkin unilla. Tempur tyyny ohjaa pään ja niskan asentoa anatomisesti oikeiksi, näin voit itse ennaltaehkäistä kiputiloja.

Miksi Tempur toimii?

Nyt hartiat ovat rennot, kädet eivät puudu öisin ja nukun samassa asennossa koko yön. Kyllä, koko yön! Tempur materiaali (patja ja tyyny) muotoutuu kehon muodon ja ruumiinlämmön yhteisvaikutuksesta jokaiselle sopivaksi ja mahdollistaa näin ihon pintaverenkierron normaalin toiminnan ilman puutumisia. Joustinpatjojen jouset, ”memory foam” tai vaahtomuovi sen sijaan tukevat työntämällä vasten kehoa, mikä aiheuttaa ns. painepisteitä ja alitajunta kehottaakin ihmistä vaihtamaan asentoa ennen suurempaa puutumista. Kun pintaverenkierto estyy, edes hetkellisesti, aiheuttaa se levotonta liikehtimistä ja heräilyä, millä on negatiivinen vaikutus unenlaatuun. Vain tuollainen mielenkiintoinen fakta tähän kohtaan.

Tempur tyyny mukailee päätä samoin kun Tempur patja muuta kehoa. Se antaa periksi oikeista kohdista ja ”jämähtää” siihen. Näin tukea riittää läpi yön, eikä tyynyä tarvitse möyhiä yön pikkutunneilla. Tempur tyynyllä on 3 vuoden takuu. Se ei litisty, veltostu tai menetä muotoaan. Materiaali on korkeasti viskoelastista eli se ei työnnä nukkujaa, vaan kannattelee kehoa häiritsemättä pintaverenkiertoa.

tempur original

Päivällä ilmaantuva kipu voi johtua huonosta uniergonomiasta

Merkittävin oivallukseni tässä aiheessa liittyi unen ergonomiaan ja tyynyn merkitykseen. Kärsin pitkään niska- ja hartia-alueen jäykkyyksistä. Kuvittelin vain olevani jonkinlainen jännittäjä tai stressaaja. Ehkä vain hartiani olivat sellaiset, ajattelin. Uudella työpaikalla nuorempana panostettiin yhtäkkiä hurjasti työergonomiaan (tämä tuli oikein buumina kymmenisen vuotta sitten…). Oli hienot tuolit, ergonomiset hiirimatot ja ties mitkä taukojumppaohjeet. Ei minkäänlaista vaikutusta niska-hartiaseudun hyvinvointiin.

Olisinpa tiennyt, että monesti nukkumisen ongelmat heijastuvat noin 6 tunnin viiveellä! Eli aamuyöllä puutunut niska vaivaakin lounasaikaan, eikä työtuolilla tai hienolla hiirimatolla ole mitään tekemistä kipujen kanssa. Ja minä kun luulin, että kaikki on kiinni kengistä, työasennoista tai vaikkapa silmien terveydestä (silmälasit/päätelasit).

Tempur tyyny – Miten valita sopiva tyyny?

Sopiva tyyny löytyy vain kokeilemalla. Ja siis ei käsin tyynyä pyörittämällä vaan ihan kunnolla kokeilemalla. Me vietimme Teron kanssa pari tuntia Tempur myymälässä Vantaalla kauppakeskus Tikkurissa, kun kokeilimme eri patjoja ja tyynyjä. Alkuun ajatus tuotteiden koemakaamisesta tuntui oudolta, mutta myyjien painotettua kokeilemisen tärkeyttä, pääsin minäkin hommassa vauhtiin. Ja jollei koko sänkyä laita kerralla vaihtoon, pohdi edes tyynyn vaihtamista! Se on tärkein nukkumisen apuväline ja parhaimmillaan auttaa kehoasi isosti toipumaan päivän rasituksesta, nukkumaan sikeämmin ja ennen kaikkea palauttavammin.

Panosta myös materiaaliin. Tempur -tyynyjen materiaali on testattu tunnetuimpia allergeenejä vastaan. Lisäksi se on Öko-Tex -standardin mukainen, eikä näin sisällä haitallisia aineita.

Voit myös varata henkilökohtaisen ajan uniergonomian kartoitukseen, jossa tarkistetaan kaikki uniasennoista sopivan tyynyn löytämiseen. Varaa aika tästä: Sleepcenter

Sopivan tyynyn valintaan vaikuttaa moni asia

  • Oma nukkuma-asento
  • Hartioiden leveys
  • Kaulan pituus
  • Oman patjan upottavuus
  • Oma mieltymys – vahva vs. pehmeä tuki
  • Tuntuma – kokeile makuulla, kunnes löydät sopivan

Tempur tyynyvaihtoehdot

Tempur Ombracio ja Tempur Original

Tempur valmistaa erilaisia tyynyjä, joista meillä on Tempur Ombracio ja Tempur Original. Tero on tykästynyt pilven/tähden muotoiseen tyynyyn, jonka reunat mukailevat hartialinjaa. Hän on kylkinukkuja ja tykkää pitää toista kättä muutaman sentin tyynyn alla. Mikäli käsi on kokonaan tyynyn alla, ei välttämättä hartialinja pääse kunnolla rentoutumaan. Jos nukut näin, on aika käydä kokeilemassa paremmin tukevaa Tempurin tyynyä! Ombracio tyyny on Originalia pehmoisempi ja sen massaa voi möyhiä illalla, jolloin se pysyy ”uudessa” muodossaan läpi pitkän yön.

Me nukumme Damianin kanssa sen sijaan molemmat Tempur Original tyynyllä, joka ensialkuun saattaa muistuttaa enemmän tiiliskiveä, kuin maailman parhainta tyynyä. Se on muotoiltu niin, että tyynyn massa täyttää hartian ja pään väliin jäävän tyhjän tilan. Pää voi levätä tyynyn päällä täysin rentona, jolloin myös selkäranka pysyy suorana. Original tyynyä löytyy eri korkeudessa. Sopiva korkeus löytyy kokeilemalla.

Itse ajattelin olevani lyhyenä hartiestanikin melko hento, joten suuntasin kokeilemaan S -koon tyynyä. Myyjä kuitenkin korjasi harhaluuloni ja kertoi hartiani olevan melko leveät (kiitos telinevoimisteluvuosien ja kovan treenin), joten oikean korkuinen Tempur Original tyyny olikin koko M. Original tyynyyn tottuu nopeasti. Pää uppoaa siihen nopeasti, jonka jälkeen se pysyy paikoillaan koko yön. Tyyny hengittää ja pysyy viileänä, eikä päätä joudu siirtelemään parempaan asentoon puolta vaihtaessakaan. Se on melko raskas tyyny, joka pysyy paikoillaan ja viivasuorassa koko yön.

tempur tyyny ombracio kokemuksia
Kuvassa Terolla Tempur Ombracio ja Damianilla Tempur Original Junior

Tempur Junior tyyny

Damianilla on käytössä Tempur Junior tyyny, joka on hyvin matala. Junior tyynyä myydään alkaen 4-vuotiaille, mutta olemme selvittäneet, että sen korkeus on hyvä Damianin harteille. Lapsen pää on hyvin painava. Jos patja on kova, eikä lainkaan anna periksi ja tue kehoa, on pää aivan vinossa patjan päällä (harva käyttää vauvoilla lainkaan tyynyä). Toki näin on menty vuosikausia, mutta onhan aikuisetkin nukkuneet huonoilla joustinpatjoilla vuosisatoja. Vasta viime vuosina uniergonomiaan on alettu panostaa entistä enemmän ja toivottavasti myös vauvojen uniergonomiaa aletaan pian tutkia enemmän tosissaan. Suurin osa keskoskaappien patjoista on muuten Tempurin valmistajia. Kukin päätelkööt siitä loput.

Damianin unenlaadusta on tulossa paljon lisää juttua tulevina kuukausina! Seuraamme unta Owlet Baby Monitorilla, joka kertoo nukuttujen tuntien määrän, unenlaadun sekä syvän unen, REM -unen ja kevyen unen määrän. Käytämme tätä dataa tukena selvittäessämme, miten unet paranevat Tempurin tuotteilla (Tempur patja, tyyny ja peitto).

Miten nukut jopa kolmanneksen elämästäsi?

Uskon, että oikea ja hyvä nukkumisasento lähtee päästä. Jos pää on liian alhaalla, niska venyy ja asentoa lähtee korjaamaan muualta, esimerkiksi jaloista. Toista jalkaa vähän yli ja selkäranka kierteelle…Vähän käännöstä mahan puolelle ja polvea ylöspäin. Kuulostaako tutulta? Aika lailla se, miten ennen itse nukuin. Kun tyyny tukee päätä ja niskaa, muukin keho seuraa perässä oikeaan asentoon. Ellei toki patja ole aivan surkea ja joko upottaa liikaa tai on niin kova, ettei hartia pääse lainkaan uppoamaan alemmas.

Olet sitten raskaana, raskaana olevan puoliso (ja ehkä siksi heräilet yhtä useasti kuin mahallinen heh) tai vaikkapa pienen vauvan väsynyt vanhempi, panosta sänkyysi ja tyynyysi. Vietät sängyssä keskimäärin kolmanneksen elämästäsi. Se jos jokin on jo syy hakeutua asiantuntijan puheille. Tuskin kävelet liian pienillä kengilläkään, tai teet työpäiväsi kovalla puujakkaralla istuen… Hyvä tyyny on jo puoli voittoa. Jos voisin jotain tehdä toisin, olisin suunnannut Tempurin liikkeeseen jo vuosikymmen sitten ja oikeasti panostanut uneeni.

sopivan tyynyn valinta

Lisää unesta ja nukkumisesta: 

Ajatuksia Sleepy unikonsultaation jälkeen

Näin meillä nukutaan ennen unikonsultaatiota

Jaa julkaisu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *