Vauva ja helle – mitä päälle?

Vauva ja helle. Ei hyvä yhdistelmä, mutta kesäkuumallakin monesti on jonkin verran pakko liikkua ulkona. Mitä sitten vauvalle päälle helteellä? Tiesitkö, että luonnonmateriaaleista voi löytyä helpotus hikoiluun, tai että joihinkin lämpötiloihin asti jopa villapeite on viilentävä?? Entä tiesitkö, että vaunukopan lämpötila voi nousta hetkessä monia asteita esim. vaunuverhon kanssa?

Vauva ja helle – kuinka kuuma on liian kuuma?

Me yleensä käydään aamuisin noin puolen tunnin lenkillä koirien kanssa, aika lailla säässä, kuin säässä. Kylmään ilmaan pukeutuminen on helppoa. Sen kun laittaa vaan vaatetta vaatteen päälle, mutta helle onkin vauvan kanssa haastavampi.

Muutamana päivänä lämpötilat nousi Tallinnassa yli 30 asteen. Silloin päätettiin suosiolla skipata vaunulenkki. Jos ihan pakko jonnekin olisi kulkea, mentäisiin aikaisin aamulla tai illemmalla sitten, kun lämpötila vähän laskee. Kun me kesäaikaan käydään kaupungilla vaikka ystävien kanssa, katsotaan aina lämpötilat ennakkoon ja sen mukaan sitten toimitaan, ja päätetään mennäänkö vaiko ei. Toki monissa muissakin maissa vauvat pärjää kuumemmassakin ilmassa, mutta jos voi valita, miten kuumalla liikkuu, niin miksi ei odottaa seuraavaan päivään.

Onko vaunukopassa liian kuuma?

”Vaunujen suuaukon peittäminen kankaalla riskeeraa vauvan hengen lämpimällä säällä, väittää ruotsalainen lastenlääkäri Svante Norgren.” Luin juuri IS:n artikkelin vaunukopan lämpötilan noususta kesäkuumalla. Googletin uudempaa juttua, mutta päädyin parin vuoden takaiseen julkaisuun. Sinänsä asia ei vanhene ja lämpötilatestit eivät muutu oli sitten vuosi 2014 tai 2019. [IS julkaisu]

Vaunujen lämpötila on tässä testissä ollut aluksi 22 astetta ja puolen tunnin päästä 37!!! Lämpötilat nousivat korkeammalle vaunuverhon kanssa.

Me suosimme yleensä aurinkoisella säällä seuraavia juttuja: 

  • hyönteissuoja mieluummin, kuin kankainen liina
  • kaikki tuuletusaukot vaunuissa auki (yleensä pään puolella on iso verkkokangas piilossa)
  • aurinkovarjo aina auki ja suojaamassa lasta kuumuudelta ja haitallisilta säteiltä
  • luonnolliset aurinkorasvat [Algamaris – Luonnollinen aurinkovoide]
  • laadukkaat aurinkolasit, joissa korkealaatuiset ja kestävät linssit (esim Oakley, joka edelläkävijä linssiteknologiassa etenkin urheilun puolella (laskettelu, F1…)
  • Bugaboo Bee 5 ja Bugaboo Fox vaunuissa on kesäkuomut, jotka ovat väriltään vaaleat ja joissa on mesh -kangasta sivuilla!
  • Vaunuissa on lisäksi istuimissa erikoispäälliset – käytämme sekä villapäällistä (kesän viileämmät kelit), että kesäpäällistä (kuumat kesäpäivät). Kummassakaan poika ei hikoile, eikä selkä tule lämpimäksi. Villapäällinen on käännettävä – toinen puoli lämmittää ja toinen pitää viileänä ja siirtää kosteutta pois iholta.

vauva ja helle mita paalle

Vauva ja helle – Vaatteet päälle vai ilman vaatteita?

Laadukas luonnonmateriaali on usein viileä ja siirtää tehokkaasti kosteutta pois iholta. Me suosimme Damianilla vaatteita,jotka ovat 100% puuvillaa tai bambua. Jopa merinovillaa voi pitää kesällä! Harva tietää, että se on varsinaista älymateriaalia; merinovilla lämmittää talvella ja pitää viileänä kesällä. Merinovilloissa on paljon eroja, niin laadussa, kuin paksuudessakin.

Jos lapsi hikoilee paljon, kannattaa kokeilla myös luonnonmateriaaleja! Hieltä haisevat jalat voivat viestiä siitä, että sukat kannattaisi samaten vaihtaa laadukkaisiin luonnonmateriaaleihin (100% luonnonmatskua, ei sekoitteita!). [ Lue lisää Syitä, miksi Damianille puetaan jatkossa vain luonnonmateriaaleja…]

vauva ja hikoilu

Me tilattiin kesäksi kasa eri värisiä perusbodyja Lindexin netistä.. tämä valkoinen löytyy tästä —> Lindex

Muista nesteytys

Lämpimällä säällä suositellaan yleensä imettämään hieman tiheämmin, mikäli mahdollista. Ja muutenkin toki joka tapauksessa voi aina lapselle yrittää tarjota hieman vettä. Pienet vauvatkin voivat hikoilla runsaasti. Nestehukka voi tulla nopeastikin, joten me koitamme tarjota nestettä mahdollisimman usein lämpimällä säällä.

vauvan hikoilu

Lindexin Baby -malliston vaatteet on entistä ympäristöystävällisempiä ja puuvillaisia tuotteita on paljon! Lindex.fi baby mallisto
Kuva: Lindex

Muuta aiheesta:

Lastenvaatteet – luomupuuvilla, GOTS ja öko-tex

Lindex vastaanottaa vaatteita uusiokäyttöön ja kierrätykseen

Näistä syistä vauvalle merinovillaa ulkoiluun…

Jaa julkaisu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *